UE incapabila sa gaseasca solutii reale in criza din Grecia

Inceputul saptamanii de tranzactionare sta sub semnul situatiei din Grecia. Asa cum subliniam in articolul postat pe blog vineri, ziua de sambata a fost nodul gordian a crizei negocierilor reprezentantilor eleni cu reprezentantii creditorilor sai.
Spuneam atunci ca daca sambata nu vom asista la incheierea unui nou acord, Grecia se va gasi in fata imposibilitatii achirtarii, pe data de 30 iunie a  unei transe de 1.6 miliarde de dolari catre Fondul Monetar International.
Am vazut ca sambata dialogul partilor s-a inchis cu solicitarea primului ministru Tzipras de time out pana pe data de 5 iulie cand intentioneaza sa organizeze un referendum national si declaratiile reprezentantilor EuroGrup care afirmau ca primul ministru elen este iresponsabil, ca incearca
sa mute responsabilitatea luarii unei decizii pe spatele poporului.
Declaratiile au fost citate si analizate si in dunga dar, din pacate, marea majoritate a asa zis analistilor economici si politici s-au  marginit la a sufla in panzele creditorilor infierand cu manie proletara Grecia. Sa incercam insa sa ne detasam putin, sa privim cu luciditate si sa vedem daca decizia primului ministru grec este una aroganta, iresponsabila care merita respinsa in corpore de toti membrii EuroGrup cu exceptia reprezentantului elen.
In primul rand consider ca solicitarea primului ministru era singura rezonabila. De ce? Pentru ca toti cei care au citit conditiile incluse in noul acord au putut sa vada ca acestea sunt extrem de dure, cu un impact social pe termen lung atat de grav incat fara sustinerea poporului ar fi o decizie imposibil de
indeplinit.Daca Tzipras ar fi semnat acordul probabil, in cel mai scurt timp, atat el cat si cabinetul sau ar fi fost demis si toti reprezentantii opozitiei, care acum il acuza de iresponsabilitate maxima, i-ar fi cerut capul. Ar fi urmat un nou guvern, o noua redeschidere a negocierilor, o noua prelungire
a situatiei de criza sistemica din sanul Zonei Euro.
In al doilea rand, chemarea poporului la refrendum, asa cum spuneam, este solicitarea cea mai dezirabila pentru ca subliniaza ca intr-o democratie  puterea este, asa cum releva insasi etimologia termenului, a poporului.
Din nefericire, declaratiile reprezentantii EuroGrup, au subliniat ca toate aceste principii fundamentale, in mintea lor, nu sunt decat "arogante".
In realitate criza din sanul zonei Euro, dezvaluie, inca o data slabiciunile constructiei politico- economice a acestui proiect numit "Zona Euro".
Aceasta uniune de state s-a nascut stirba.Un urias cu picioare de lut gata sa se prabuseasca in orice clipa. Criza din 2008 a subliniat extrem de clar slabiciunile acute ale Uniunii. Deciziile balbaite au aratat ca in Uniune sunt prea multe capete, prea multe interese si prea putine parghii reale de actiune. Deciziile de politica economica sunt impuse de la centru otova, fara o cunoastere profunda a sensibilitatilor si conditiilor specifice a fiecarei natiuni. In fapt, aderarea la UE, a constituit, pentru fiecare natiune un act de renuntare la o parte din suveranitate.Chiar daca teoretic in interiorul UE toate tarile au un statut de egalitate, realitatea  releva zilnic ca unele memebre sunt "mai egale" ca altele.
Voi lua drept exemplu Romania care este membra a UE, si... desi a respectat si indeplinit toate reglementarile necesare intrarii in spatiul de libera circulatie, este tinuta in asteptare.
Pentru UE democratia este o "aroganta" atunci cand statele mici, membre, doresc sa o aplice. Chiar daca 7,4 milioane de romani au votat ca fostul presedinte Basescu sa fie demis, UE a considerat ca este o simpla "aroganta" de care nu trebuie sa se tina cont si l-au sprijinit pe acesta sa revina in fotoliul de la Cotroceni pentru inca doi ani.
Nu vom analiza acum tarele Uniunii Eurpene dar cred ca va trebui sa o facem in curand, cu luciditate pentru ca marea majoritate a canalelor de media traditionale refuza sa abordeze subiectul si rostesc ditirambic un prelung laudatio.
Din perspectiva mea criza din Grecia nu se datoreaza doar Greciei ci si marilor puteri care au impins, an dupa an, Grecia pe acest drum.
Șefa FMI, Christine Lagarde, a declarat, duminică, că instituția pe care o conduce va urmări îndeaproape evoluția situației din Grecia și rămâne pregătit "să-și ofere ajutorul" în caz de necesitate, informează Agerpres. In traducere libera, domana Lagarde, ne comunica sec ca nu doreste ca Grecia sa moara inainte de a-si plati datoriile.
"Zilele următoare vor fi importante (...) FMI va continua să urmărească situația din Grecia și din țările vecine și rămâne pregătit să-și ofere ajutorul în caz de necesitate", a spus șefa FMI, fără a preciza exact despre ce ajutor este vorba — tehnic sau financiar.
Ea a precizat de asemenea că zona euro este "în poziție de forță" pentru a face față urmărilor crizei elene și a menține "stabilitatea" regiunii.
 Asa cum spuneam miniștrii de finanțe din zona euro au refuzat sâmbătă să extindă actualul program de ajutor, care expiră marți, în contextul în care guvernul grec va organiza la 5 iulie un referendum privind propunerea creditorilor săi (BCE, FMI și Comisia Europeană), care prevede reduceri bugetare în schimbul unui noi ajutor  financiar. Datoriile Greciei sunt insa atat de mari incat "austeritatea bugetara" pe care acestia doresc sa o impuna Greciei nu este altceva decat o frectie cu "Diana"
la un picior de lemn. Criza din Grecia este una sistemica. Cand ai ajuns la metastaza nu te tratezi cu aspirina. Asa zisele masuri mult trambitate de reprezentantii EuroGrup nu sunt decat pseudo masuri.
Șefa FMI s-a declarat pe de altă parte "dezamăgită" de eșecul negocierilor cu Atena, dar și-a reafirmat voința de a continua dialogul cu autoritățile elene. Atena nu va putea onora rambursarea sumei de 1,6 miliarde de euro pe care trebuie să o plătească FMI până marți, sub amenințarea că va fi declarată imediat în incapacitate de plată și că va fi privată de accesul la resursele instituției.
 Christine Lagarde,a mai spus ca autoritatile europene s-au angajat să se folosească de "toate instrumentele disponibile" pentru a ține sub control criza elenă.
Care sunt aceste masuri? Prima masura a anuntat-o BCE care informeaza ca a decis sa mentina nivelul actual de imprumuturi de urgenta pentru bancile elene si ca va urmari indeaproape situatia din Grecia.  Poporul grec poate sa stea linistit, FMI il urmareste, BCE la randul sau il urmareste si
majoritatea liderilor din zona isi anunta compatriotii ca daca doresc sa calatoreasca in Grecia ar trebui sa-si ia la ei bani lichizi pentru ca bancile din Grecia vor fi inchise azi. Cozile de la bancomate sunt mai lungi decat cozile la lapte din timpul lui Ceausescu.
Asistam la o mascarada oribila, o impotenta sistemica la nivelul Uniunii Europene care este pe punctul sa arunce o data cu apa si copilul din copae.
Saptamana de tranzactionare a inceput, pe EUR/USD printr-un gap de 150 de pips.
Dupa cum se poate vedea in graficul nostru de mai jos, pretul a deschis pe o fosta zona de cerere zilnica. Dupa cum stiti, saptamana trecuta am decis deschiderea unei pozitii short care in cursul acestei dimineati a ajuns la +409 pips. Dupa ce pretul a testat linia distala de la 1.0955 am marcat partial profitul si am mutat nivelul de stop loss la BE+. Suntem in continuare short in free trade.