Noul proiect al Tratatului interguvernamental privind o uniune economică consolidată este inacceptabil, iar Parlamentul European nu îl poate susţine în forma sa actuală, au anunţat miercuri negociatorii PE - eurodeputaţii Elmar Brok (PPE), Roberto Gualtieri (S&D), Guy Verhofstadt (ALDE) şi Daniel Cohn-Bendit (grupul Verzilor), într-o declaraţie comună.''Cel mai recent proiect al tratatului propus nu este compatibil cu tratatele UE existente şi nu reuşeşte să respecte metoda comunitară de luare a deciziilor. Concret, proiectul nu garantează că orice decizie pentru aplicarea noului acord va fi luată prin procedurile normale incluse în tratatele UE pentru a asigura consultarea şi responsabilitatea democratice adecvate'', menţionează reprezentanţii Parlamentului European. Negociatorii din partea PE consideră, de asemenea, că există temeri de natură juridică, întrucât noul proiect nu dă dovadă de consecvenţă faţă de legislaţia secundară a Uniunii Europene, în special faţă de pachetul de măsuri legislative privind guvernanţa economică (aşa-numitul Six Pack) adoptat în septembrie 2011. Eurodeputaţii mai susţin că ''responsabilitatea democratică este esenţială prin participarea parlamentară la coordonarea economică consolidată, în timp ce coordonarea dintre parlamentele naţionale şi Parlamentul European, în conformitate cu Tratatele UE, este vitală pentru reuşita acordului''. Potrivit reprezentanţilor PE, în document ar trebui incluse prevederi mai solide pentru a garanta că stabilitatea fiscală este însoţită de solidaritate şi de reluarea creşterii economice.
În fine, negociatorii PE au anunţat că acesta trebuie să utilizeze toate instrumentele juridice şi politice aflate la dispoziţie pentru a apăra legislaţia UE şi rolul instituţiilor europene.
Liderii europeni au decis în 9 decembrie asupra necesităţii unui acord pentru consolidarea disciplinei bugetare în ţările membre, 26 de ţări din cele 27 ale UE (excepţia este Marea Britanie) exprimându-şi disponibilitatea de a participa la noua înţelegere.
Numit iniţial 'noul pact bugetar', iar ulterior 'acord privind stabilitatea bugetară', actualul proiect al 'Tratatului interguvernamental privind o uniune economică consolidată' ar trebui finalizat până la sfârşitul acestei luni, pentru a putea fi semnat de liderii statelor membre la începutul lunii martie. Tratatul ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2013, după finalizarea procedurii de ratificare de către ţările participante.